فهرست مطالب آموزش رادیوتراپی

image

فهرست مطالب آموزش رادیوتراپی

فهرست مطالب آموزش رادیوتراپی در این بخش آورده شده است

مقدمه

 شیوع سرطان در جهان همگام با افزایش  طول عمر که نتیجه ی توسعه استانداردهای زندگی است، در حال افزایش می باشد. در حال حاضرتقریبا نصف بیماران سرطانی تحت درمان رادیوتراپی قرار می گیرند به گونه ای که رادیوتراپی به عنوان بخشی از درمان اولیه ی سرطان یا در ارتباط با عود یا درمان تسکینی مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA)  تقریبا 2500 دستگاه تله تراپی در سال 1998 در کشورهای در حال توسعه مورد استفاده قرار می گرفته است و بر اساس پیش بینی های این سازمان 10000 دستگاه تا سال 2015 مورد نیاز خواهد بود. با این وجود هر روز شاهد تحولات شگرف در ارتباط با ساختمان دستگاه های درمانی خواهیم بود و این دستگاه ها بیشتر مورد استفاده قرار خواهند گرفت. از این رو باید در زمینه ی حفاظت عملی در بخش رادیوتراپی مطالعات مناسبی انجام شود. حفاظت عملی شامل طراحی و شیلد گذاری ساختار دستگاه و اتاق درمان و بخش های مرتبط با آن می گردد. چون تصحیح یا اضافه کردن تجهیزات بعد از تکمیل کردن بخش هزینه بر است، در طول فرآیند ساخت باید مسائل حفاظتی مد نظر قرار گیرد و حفاظ گذاری به درستی طراحی و انجام شود. در هنگام طراحی باید ملاحظات مربوط به تجهیزات مورد نیاز احتمالی در آینده، به کار بردن انرژی تشعشع بیشتر و افزایش بار کاری دستگاه مد نظر قرار گیرد. افزایش بارکاری دستگاه با روی کار آمدن تکنیک های جدید که قابلیت پرتودهی به تعداد بیماران بیشتری را در واحد زمان دارند صورت خواهد گرفت و در این زمینه باید ملاحظات حفاظتی ویژه ای لحاظ گردد.

رادیوتراپی چیست؟

آشنایی مختر و کامل درباره پرتو درمانی یا رادیوتراپی را اینجا بخوانید

انواع روش های رادیوتراپی

به طور کلی رادیوتراپی را به ۳ قسمت رادیوتراپی خارجی، رادیوتراپی داخلی (براکی تراپی) و رادیوتراپی سیستمیک تقسیم می‌کنند.

رادیوتراپی خارجی

در صورتی که منبع پرتو زا در خارج از بدن قرار داشته باشد، به آن رادیوتراپی خارجی می گویند. 

پروتون تراپی

مطالب این پست در حال تکمیل شدن است

الکترون تراپی

مطالب این پست در حال تکمیل شدن است

کربن تراپی

مطالب این پست در حال تکمیل شدن است

محاسبات دزیمتری در سیستم رادیوتراپی به روش کلاسیک

مطالب این پست در حال تکمیل شدن است

محاسبات دزیمتری در سیستم رادیوتراپی به روش مدرن

مطالب این پست در حال تکمیل شدن است

بعد از رادیوتراپی چه باید کرد؟

مطالب این پست در حال تکمیل شدن است

توزیع دز و ارزیابی دز پراکنده شده 

درمان با پرتو نیازمند دانستن درک صحیحی از مقدار دز رسیده به نقطه مورد نظر است. بنابراین نیاز است روشی وجود داشته باشد تا بتوان با دقت قابل قبولی دز رسیده به نقطه مورد نظر را حساب کرد. در زمان های مختلف دستگاه های مختلفی  اختراع شدند که از پرتوهایی با انرژی مختلف ( از پرتوهای ایکس کم انرژی تا پرتوهای مگاولتاژ در شتابدهنده های خطی) برای درمان بیماران سرطانی استفاده می کردند.

در گذر زمان کمیت های مختلفی مثل PDD و TAR و SAR ایجاد شدند.

سیستم محاسبات دزیمتری 

این فصل ادامه فصل قبل ( فصل 9) است و در باره سیستم های محاسبات دزیمتری صحبت می کند. در فصل قبل گفته شد استفاده از پرتو برای درمان نیاز به شناخت از میزان دز رسیده به نقطه مورد نظر دارد بنابراین باید یک روش مناسب برای محاسبه دز پیدا کرد. سپس تلاش های صورت گرفته جهت نیل به این هدف با معرفی کمیت های PDD و TAR و SAR شرح و بسط داده شد. با گسترش تکنولوژی و استفاده از پرتوهای مگاولتاژ ( پرتوهایی با انرژی از مرتبطه MeV) استفاده از کمیت های قبلی ممکن نبود و بنابراین باید کمیت های جدیدی معرفی می شد. این کمیت ها به صورت دو کمیت TPR و TMR بیان شد که در این فصل در باره آنها صحبت خواهیم کرد.