آموزش mcnp-درس26-نحوه محاسبه دز در MCNP

  • صفحه اول
  • آموزش mcnp-درس26-نحوه محاسبه دز در MCNP
image

آموزش mcnp-درس26-نحوه محاسبه دز در MCNP

 با سلام خدمت همه کاربران عزیز وب سایت پرتویار ، در این مطلب از سری آموزش های کد مونت کارلو MCNP به نحوه انجام محاسبات دزیمتری در کد مونت کارلو mcnp می پردازیم.

دزیمتری یا اندازه گیری مقدار دز به فرآیندی می گویند که که مقدار دز ذخیره شده در محل مورد نظر محاسبه می گردد. در کد مونت کارلو mcnp فرآیند گرفتن خروجی ها به کمک تالی ها صورت می گیرد. بنابرین وقتی در مورد دزیمتری حرف میزنیم ذهن خواننده به سراغ این می رود که کدام تالی مقدار دز را اندازه گیری می کند.  روش های مختلفی برای اندازه گیری مقدار دز وجود دارد که در مورد هر کدام از این موارد به بحث و بررسی می پردازیم.

محاسبات دز حجمی

1) روش اول: محاسبه دز به کمک تالی شماره 6

همانطور که گفته شد، دز مقدار انرژی ذخیره شده در واحد جرم ماده است. بنابراین آنچه مهم است این است که عدد بدست آورده بر حسب این دیمانسیون باشد و فرق چندانی بین اینکه عدد بدست آمده بر حسب MeV/gr باشد یا واحد دیگر

تالی 6 این محاسبات را خودش انجام میدهد. در واقع آنجه تالی 6 بدست می دهد مقدار MeV/gr است.  نحوه نوشتن این تالی به صورت زیر است.

F6:p    1

 

2) روش دوم: محاسبه دز به کمک تالی شماره 4

تالی 4 مقدار شار حجمی را بدست می دهد اما اگر مقدار F4*  حساب کنیم مقدار انرژی ذخیره شده را بدست می دهد و با تقسیم مقدار انرژی بر جرم آن سلول می توانیم مقدار دز در آن سلول را حساب کنیم. 

دزیمتری سطحی

روش اول: استفاده از تالی 2

دز پوست وردی در رادیوتراپی یا در رادیوگرافی، یکی از مواردی است که مقدار دز سطحی مهم است. در این موارد استفاده از تالی شماره 2 با علامت ستاره(*) به ما کمک می کند مقدار دز سطحی را بدست آوریم